Tristan da Cunha, cea mai izolată insulă locuită din lume

Vreo 238 de oameni trăiesc în mijlocul Atlanticului, pe doar 98 km2.

Tristan da Cunha, cea mai izolată insulă locuită din lume

Tristan da Cunha  face parte dintr-un arhipelag situat în sudul Oceanului Atlantic și se află la aproximativ 2.400 km de Insula Sfânta Elena, care e cea mai apropiată așezare umană. Și cam tot atâția kilometri o despart de Africa de sud, iar până la țărmurile Americii de sud sunt peste 3.200 km.

În ciuda acestei izolări extreme, aici trăiesc cu încăpățânare câteva familii, descendenții celor stabiliți pe insulă în secolul al XIX-lea; majoritatea populației are ca adresă (nu că ar veni poștașul des în acest teritoriu britanic de peste mări, deși există oficiu poștal în magazinul cu haine) o mică așezare numită „Edinburgh of the Seven Seas”.

Viața pe Tristan da Cunha este centrată în jurul agriculturii și pescuitului de subzistență, cu aspecte foarte limitate în privința comerțului și turismului. Electricitatea e asigurată de generatoare diesel, apa potabilă vine din izvoare de la baza muntelui. Insularii sunt cunoscuți pentru capacitatea de trai autonom, deși ocazional se bazează pe navele de aprovizionare și, implicit, pe legăturile de comunicare cu restul lumii. Și da, au internet. Ba chiar și bisericuță și poliție locală, formată dintr-un localnic-inspector full time și trei adjuncți. Urgențele medicale sunt rezolvate la spitalul local de către personalul medical format din expați.

Tristan da Cunha are un relief de origine vulcanică, vârful central se ridică la peste 2.000 de metri deasupra nivelului mării. E un peisaj fără îndoială impresionat dar, deopotrivă, descurajant:  viața acolo este provocatoare continuă din cauza depărtării, a vremii aspre și a infrastructurii limitate. Insula nu are aeroport, așa că singura modalitate de a ajunge este pe apă, iar de pe nava acostată, cu helicopterul; călătoria poate dura câteva zile de la cel mai apropiat port din Insula Sfânta Elena.

Este posibilă o vizită pe insulă, dar numai celor însoțiți de ghid, ce vin de pe navele de croazieră al căror itinerariu trece prin apropiere; nefiind multe facilități turistice, va trebui să vă aduceți propriile alimente și băuturi.

Oricum, senzația că ești în mijlocul apelor pe un petic de civilizație britanică poate fi subiect de studiu…

Credit: Travel Facts / Unsplash / Pixabay / https://www.facebook.com/Tristan.da.Cunha.Island.

«
Str. George Enescu 8A, Bucuresti, Romania 021 312 7757 office@atlantic.ro
Facebook Instagram
Atlantic Tour