voiaje-personalizate-thumb-wide
Voiaje Personalizate

„Muzica este timp sonor”, spunea Emil Cioran. Ce poate fi mai vienez decât un concert pentru muzică de cameră scris de ...

read more

arta-a-cultura-thumb-wide
Artă & Cultură

Poţi merge către un loc pentru că vrei să-l „bifezi”, să te lauzi pentru deschiderea de orizont pe care, teoretic...

read more

destinatii-unice-thumb-wide
Destinaţii Unice

Dacă te-ai pierdut de însuţi, dacă ceea ce faci e mai departe de dorinţele tale intime ca niciodată... dacă oraşul...

read more

plecari-garantate-thumb-wide
Plecări Garantate

Dacă te-ai pierdut de însuţi, dacă ceea ce faci e mai departe de dorinţele tale intime ca niciodată... dacă oraşul...

read more

Descriere

Traseu oriental între ieri, azi şi mâine

China, Hong Kong


Cincisprezece zile ne stau la dispoziţie pentru un voiaj în care vom străbate cam... 40 de veacuri, vom afla ce au lăsat în urmă vreo 30 de dinastii, vom simţi pulsul celei mai noi şi mai dinamice provincii de sub drapel chinez.

Deşi zorii civilizaţiei chineze s-au ivit prin anul 6000 î.Hr, pentru europeni China a rămas vreme de secole o enigmă. Un tărâm închis, misterios, guvernat de principii la fel de misterioase, cu arhitectură somputoasă, opere de artă sublime, ritualuri bizare, demografie strict controlată, sistem economic hiper centralizat. Vestul a dat buzna oarecum recent şi a început să se familiarizeze atât cu aspectele specifice în preluări moderne: feng shui, taiji, medicină tradiţională, bucătărie exotică, dar mai ales cu imensa zestre culturală şi spirituală a acestei ţări cât un continent.

Vom explora o felie din istoria ei profundă, populată de personaje stranii, tirani nemiloşi, prinţese incredibil de frumoase – dar şi ţărani şi pescari incredibil de săraci – de savanţi ale căror descoperiri ştiinţifice au revoluţionat cursul umanităţii. Din Grădina Zeiţei de jad, Muntele Peşterii vrăjite, Marele Zid, Oraşul Interzis, cazemata mută a Armatei de Teracotă, Templul Paradisului, Dealul Brocartului împădurit şi din alte locuri de poveşti străvechi cu denumiri metaforice vom merge pe cursul istoriei până în viitor, în decorul SF din cosmopolitul, pragmaticul şi freneticul Hong Kong.

Aşadar, puneţi-vă în agenda de toamnă această expediţie unică prin ţara celor mai spectaculoase contraste.


Preţ:2675 euro / pers*
Date plecare:  20 martie 2016
* Nu include zborul international

Itinerariu

21 martie 2016: Beijing (C)

Astăzi avem primul contact cu o cultură radical diferită. Tragem aer în piept pentru imersiunea în Beijing, un splendid microcosmos al Chinei de azi, un „depozit al sufletului naţiunii”. De aici radiază acum puterea politică, de aici s-a decis soarta Chinei din timpuri imemoriale. Eclectism arhitectural, structură urbană deopotrivă riguroasă şi haotică, capitala contrastelor suprinde atât prin clădirile şi monumentele gri cu alură comunistă cât şi prin perenul tradiţionalism din pieţele sale. Zgârie-nori şi ganguri, chimonouri şi ţinute business, McDonald’s şi tarabe şi, peste toate, potop de biciclete.

22 martie 2016: Beijing – Oraşul interzis (MD P C)

Un labirint misterios şi măreţ, poate cea mai grandioasă comoară a chinezilor. Un adăpost de 32 de hectare pentru împăraţii dinastiilor Ming şi Qing, unde altădată nu aveau permisiunea să păşească decât curtenii şi nobilii. Supunându-se principiilor geomanciei şi doctrinei feng-shui, Oraşul Interzis sugerează prin monumentalitate superioritatea imperială, distantă şi inaccesibilă poporului. Roşul purpuriu al pavilioanelor, valurile unduitoare ale acoperişurilor aurite, toate cele 9000 de încăperi şi 800 de clădiri poartă amprenta arhitecturii imperiale chineze. Incendiat de manciurieni în sec al XVII-lea, prădat de japonezi în 1949, aproape dezmembrat în timpul intoxicării Revoluţiei Culturale, Oraşul Interzis este oarecum pandantul pe orizontală al uriaşelor catedrale din Occident; un ansamblu armonios de care cu greu ne despărţim pentru a vizita şi Templul Paradisului, Piaţa Tianamen şi Palatul de Vară. Prânzul va fi şi el un prim contact cu universul culinar tipic chinezesc. După amiază asistăm la un show Kung fu, iar seara ne delectăm simţurile la cină cu un meniu tradiţional din care nu lipseşte o raţă Peking.

23 martie 2016: Beijing – Marele Zid Chinezesc (MD P C)

Năzuinţă colosală? Nebunie temerară? Născocire inutilă sau inginerie splendidă? Oricum ar fi catalogat, nu poţi avea decât respect faţă de Marele Zid, una dintre cele şapte minuni ale lumii, început în sec VII î.Hr. Este mai degrabă o articulaţie de metereze, cu turnuri de observaţie şi sisteme iluminare pentru alertarea capitalei, ce încalecă ţara de la marea din est până dincolo de Deşertul Gobi. „Longevitatea” celor peste 6000 km de piatră şi lut a făcut obiectul a zeci de ani de cercetări ştiinţifice. Se pare că secretul rezistenţei stă în ingeniosul amestec al mortarului cu zeamă de orez. Părăsim acest monument şerpuitor pe creste de deal, simbol al sentimentului istoric de vulnerabilitate a ţării, şi pornim spre Palatul de Vară. Evident, după o astfel de incursiune un prânz chinezesc e binevenit. Pe drumul de întoarcere facem popas la situl olimpic, pentru a-l „mitralia” cu aparatele de fotografiat.

24 martie 2016: Beijing – Xi’an (MD C)

O ţesătură de alei înguste, străduţe pitoreşti, curţi, magazine de suveniruri, biciclete, biciclete, peste tot biciclete, mâncare tradiţională şi mirosuri intese de mirodenii, tablouri tradiţionale, statuete, chimonouri, plimbări cu ricşa, rumoare lingvistică de nedescifrat – cam aşa se poate descrie un hutong, tip de cartier din ce în ce mai rar întâlnit în metropole, dar conservat pe alocuri ca un memento cultural urban. După amiază zburăm la Xi’an, unde vom fi preluaţi şi transferaţi la hotel. (Aşa-i că deja ni se pare fermecătoare, dar firească politeţea copleşitoare a gazdelor, de la şofer până la recepţioneră şi cameristă? Şi e abia începutul...)

25 martie 2016: Xi’an (MD P C)

Facem ochi devreme, căci astăzi avem întâlnire cu aproape 10000 de soldaţi. Dar mai întâi străbatem venerabilul şi eternul oraş Xi’an, ale cărui origini se pierd în mitologie. A fost capitală naţională pentru 11 dinastii. Oraş invincibil şi înfloritor, era punctul de pornire pe îmbelşugatul Drum al Mătăsii, dar şi o filieră a numeroaselor religii pe care soseau dinspre Occident – parfumul islamului pigmentează şi azi comunitatea musulmană a oraşului, creştinătatea a găsit aici adăpost, în schimb budismul a pătruns în India tot prin Xi’an.

În 1974, ţăranii care săpau un puţ aveau să semneze în cartea istoriei naţionale o pagină colosală: Armata Războinilor de Teracotă a fost trezită din somnul ordonat de Qin Shi Huangdi, primul împărat chinez. El a unificat şi a dat numele Chinei, a iniţiat megalo-proiecte de construcţii (Marele Zid), a standardizat moneda şi unităţile de măsură; un conducător bun, dar excentric. Şi-a dorit ca după moarte să fie păzit de soldaţi din teracotă, în mărime naturală, echipaţi şi înarmaţi conform rangului, fiecare cu fizionomie şi expresie unică. Este vizitabilă doar o parte a uriaşei necropole păzite de eterna gardă imperială; putem să ne imaginăm, conform legendei, că mormântul propriu-zis ar avea tavanul bătut cu pietre preţioase şi că râuri de mercur ar curge prin el. Părăsim Armata Războinilor de Teracotă cu un sentiment de respect copleşitor faţă de anvergura acestui proiect. Continuăm plimbarea cu o vizită la Pagoda Raţei Sălbatice şi în preajma zidul oraşului, după care ne domolim senzaţiile şi emoţiile cu o cină Tang.

26 martie 2016: Xi’An - Chongqing (MD P C)

Ne pregătim pentru zborul spre Chongqing, oraşul aflat pe malurile celui mai mare lac artificial din lume, la capătul Barajului Celor Trei Defileuri – proiectat pentru a diminua pericolul unor inundaţii devastatoare în Bazinul Yangtze. După prânz vizităm Grădina Zoologică Panda, iar seara ne îmbarcăm şi pornim în croazieră.

27-28 martie 2016: Croazieră pe Yangtze (MD P C)

Zi întreagă de voiaj cu ambarcaţiunea pe Yangtze, fluviul cel mai lung din China. Porneşte ca un firicel din Munţii Tanggulashan, se umflă printre platourile tibetane, plonjează viguros în provincia Yunnan, îţi pierde tăria în Bazinul Sichuan şi, după 5600km, îşi varsă apele în Marea Chinei de Est. Avem parte de grandoare şi spectacol, de cortine imense de rocă oglindite în râu, piscuri învelite în ceaţă, stânci cu forme fanteziste, temple bizare, urme ale aşezărilor-fantomă din care au fost strămutaţi un milion de oameni odată cu creşterea nivelului apelor.

29 martie 2016: Shanghai (MD P C)

Debarcăm, ne facem ordine în bagaje şi în gânduri. După masa de prânz vom zbura spre destinaţia următoare, sofisticatul Shanghai, „Parisul Estului”, „Perla Orientului“. Arhitectură modernă într-un stil unic desprinsă parcă din filmele SF, zgârie-nori şi trenuri ce folosesc levitaţia magnetică. Metropola – hibrid strălucitor al culturii occidentale şi orientale – e o metaforă vie pentru bogăţie, decadenţă, eleganţă, corupţie, modernitate, snobism, unde poţi afla cele mai mari salarii, cele mai scumpe proprietăţi imobiliare, cele mai înalte clădiri din China. E cel mai important centru comercial, cultural, fincanciar şi industrial. Socialism chinezesc melanjat cu un capitalism ca la carte.

30 martie 2016: Shanghai (MD C)

După atâtea lecţii de istorie şi impresii din natură din zilele trecute, profităm de destinaţia asta urbană şi ne dedicăm – trup, suflet şi portofel – shoppingului. Şi nu oriunde, ci pe una dintre cele mai aglomerate străzi comerciale din lume: Calea Nanjing. Când buzunarele dau semne de epuizare, redevenim turişti vizitatori. Mergem la Grădina Yu şi în Centrul Financiar Internaţional. După cină asistăm la un incredibil show acrobatic.

31 martie 2016: Shanghai – Guilin (MD P C)

De ce am ajuns aici? Pentru că regiunea e considerată un etalon universal pentru frumuseţea naturală. Faimos pentru vârfurile calcaroase ale colinelor abrupte, cu copaci pitici învăluiţi în ceaţă şi mângâiaţi de viţa de vie, Guilinul ne va lăsa şi o puternică amintire olfactivă, căci e „îmbibat” în valuri de scorţişoară. După prânz, vizităm Peştera Fluierului din trestie (un incredibil labirint cavernos), urcăm Dealul Brocartului Împăturit şi fotografiem o ciudăţenie geologică: Dealul Trompei de elefant.

01 aprilie 2016: Guilin (MD C)

Vom fi purtaţi câteva ore pe undele legănătoare ale râului Li. Dumbrăvi de bambus, sate mute, plute de salvare, fenomene carstice, munţi tociţi şi alte rezultate ale miracolului orogenezei, vârfuri vechi din calcar muiate în catifeaua pădurilor, peşteri ascunse şi lunci senine – toate cu denumiri poetice, fantastice, pe care le vom consemna cu duioşie în jurnalul de călătorie în acest răpitor peisaj de basm. Un popas în bazarul din Yangshuo – un alt colţ legendar al Chinei, plin de cafenele, turişti, poeţi, muzicieni, visători ambulanţi (cam ca noi) – ne va completa colecţia de suveniruri.

02 aprilie 2016: Guilin – Hong Kong (MD C)

Aterizăm în Hong Kong. Toţi ştim câte ceva despre zona asta de doar 300km pătraţi, în care sunt înghesuiţi peste 7 milioane de oameni, a cărei retrocedare către China e încă subiect de polemici economice. Vom întâlni o metropolă înţesată, fremătătoare, zgomotoasă şi energică, aflată într-o grabă teribilă. Un oraş plin de culoare şi de viaţă, ce îmbină perfect colonialismul britanic, miresmele asiatice şi dinamismul modern. Deşi împânzit cu zgârie-nori, oraşul îşi păstrează personalitatea tradiţională, cu pieţele de noapte şi pieţele de alimente, unde pot fi întâlnite unele dintre cele mai bizare specialităţi culinare.

03 aprilie 2016: Hong Kong (MD P C)

Astăzi facem un tur al insulei, cu oprire la Vârful Victoria. Poposim la Aberdeen – fost rai al contrabandiştilor şi piraţilor, alungaţi de Marina colonială, şi unde pescarii fructelor de mare locuiesc încă în cămine plutoare, dotate cu tot confortul modern (dar şi cu hamuri special ancorate pentru copiii, să nu alunece peste bord). Repulse Bay, pe vremuri locul preferat al elitei, găzduieşte cea mai lungă şi mai apreciată plajă din Insula Hong Kong. În duminicile de vară, aici poţi număra (în fine, nu-i poţi număra, ci doar aprecia) vreo 30.000 de hongkonghezi evadaţi din caniculă. Şi tot aici vom fotografia complexul de apartamente proiectat după reguli feng shui; curbele armonioase ale unuia dintre blocuri are un decupaj pe vreo 7 nivele, orificiu prin care dragonul de pe dealuri poate veni să bea apă din golf, după spusele maestrului care i-a ghidat pe arhitecţi.

04 aprilie 2016: (MD)

Părăsim Hong Kong-ul având în memorie acest frumos exemplu de armonie a tehnicii moderne şi ştiinţelor ancestrale, a contrastului benefic dintre vechi şi nou, tema călătoriei pe care o încheiem chiar azi. Contrast nu înseamnă contradicţie – bun subiect de meditaţie de-a lungul zborului spre casă...

Cazare şi Servicii

Preţul include:

 • 14 nopţi cazare cu mic dejun in camera dubla la:
  Beijing - Hotel Peixin 4* sau similar
  Xian - Hotel Grand New World 4*
  Croazieră - Chinese Victoria 2 sau 5 4*
  Shanghai - Hotel Inn Vista 4*
  Guilin - Hotel Bravo 4*
  Hong Kong - Hotel Royal Plaza Kowloon 4*

 • 14 mic dejunuri, 9 prânzuri şi 14 cine

 • ghid de limba engleză pe tot parcursul circuitului

 • intrări la obiectivele menţionate în program:

Beijing: Oraşul Interzis (UNESCO), Templul Raiului (UNESCO), Piaţa Tianmen, Palatul de Vară (UNESCO), Marele Zid (UNESCO), situl Olympic; Xi'an: Soldaţii din Teracotă (UNESCO), Pagoda raţei sălbatice şi zidul oraşului; Chongqing: Grădina Zoologică Panda; Shanghai: Calea Nanjing, Gradina Yu şi Centrul Financiar International; Guilin: râul Li, Bazarul Yangshuo; Hong Kong: Vârful Victoria, satul de pescari Aberdeen şi Repulse Bay.
- transport cu maşina pe parcursul circuitului, şi :
Ziua 04 - zbor Beijing – Xian
Ziua 06 - zbor Xian – Chongqing
Ziua 07 & 08 - croazieră pe râul Yangtze
Ziua 09 - zbor Yichang – Shanghai
Ziua 11 - zbor Shanghai – Guilin
Ziua 13 - zbor Guilin – Hong Kong


Broşură

Broşuri:Descarcă broşura pdficon_large

Lectură recomandată:Acest site foloseste cookie-uri functionale și cookie-uri ale unor terțe părți pentru a îmbunătăți experiența ta pe acest site și a înțelege modul în care utilizatorii interacționează cu conținutul nostru. Continuând să navighezi pe acest site îți oferi acordul pentru utilizarea acestor cookies. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk