voiaje-personalizate-thumb-wide
Voiaje Personalizate

„Muzica este timp sonor”, spunea Emil Cioran. Ce poate fi mai vienez decât un concert pentru muzică de cameră scris de ...

read more

arta-a-cultura-thumb-wide
Artă & Cultură

Poţi merge către un loc pentru că vrei să-l „bifezi”, să te lauzi pentru deschiderea de orizont pe care, teoretic...

read more

destinatii-unice-thumb-wide
Destinaţii Unice

Dacă te-ai pierdut de însuţi, dacă ceea ce faci e mai departe de dorinţele tale intime ca niciodată... dacă oraşul...

read more

plecari-garantate-thumb-wide
Plecări Garantate

Dacă te-ai pierdut de însuţi, dacă ceea ce faci e mai departe de dorinţele tale intime ca niciodată... dacă oraşul...

read more

Descriere

Aflat într-un creuzet geografic veşnic râvnit, între Răsărit şi Apus, Iranul a fost, timp de 26 de secole, o scenă de confluenţă a emisferelor culturale, dar şi a fricţiunilor geografice şi politice ce i-au marcat istoria. Bogăţia sa şi poziţia strategică au impus flexibilitate faţă de invaziile succesive şi mai ales o elasticitate culturală remarcabilă care, paradoxal, i-au conservat identitatea.
Să punem la socoteală limba farsi – una dintre cele mai vechi limbi vii din lume, să punem la socoteală şi un decret din Persia secolului 6 î.Hr. considerat prima cartă a drepturilor omului, precedând Magna Carta cu aproape două milenii, şi faptul că iranienii îşi idolatrizează poeţii şi se identifică fără rezerve cu rădăcinile lor persane – o sevă milenară mustind de artă, muzică, poezie, dragoste.
Persia nu a fost doar prima superputere a lumii, timp de peste 1000 de ani, ci şi una dintre cele mai glorioase şi mai îngăduitoare civilizaţii ale Antichităţii, al cărei simbol este copleşitorul Persepolis. Epocile marcate de barbarie, războaie de cucerire dar şi de toleranţă cosmopolită se împletesc precum un filigran. Numai că, aşa cum nu poţi descreţi un filigran, nu poţi nici despica firul identităţii iraniene, împletit în cele trei civilizaţii: persană, islamică, occidentală. Paradoxurile coexistă şi vă invităm să le descoperiţi, într-o aventură pe tărâmuri persane fascinante, controversate, dar paşnice – cu oameni, oraşe, peisaje, mituri milenare şi mistere dincolo de imaginaţie.
- plecari in fiecare sambata, Ianuarie – Iunie si Septembrie - Decembrie

Pret: 1650 euro / pers
 •   de la 2 persoane

Itinerariu

Click pe hartă pentru mărire ->
Ziua 1- Sâmbătă

Voiajul în ţara cu lumină sublimă, oameni ospitalieri şi artă milenară începe într-un loc cu nume de basm: Shiraz.
Unul dintre cele mai importante oraşe din lumea islamică medievală, Shiraz a fost capitala iraniană în timpul dinastiei Zand (1747-1779), epocă în care au fost construite sau restaurate multe dintre clădirile semnificative. Astăzi este un oraş relaxat, cultivat, cu bulevarde largi tivite cu şiruri de copaci şi punctate cu monumente, grădini şi moschei. Universitatea din Shiraz este printre cele mai reputate din Iran; veţi întâlni o mulţime de studenţi dornici să vorbească limba engleză. Adevărată pepinieră de artişti şi savanţi, oraşul a fost sinonim cu instrucţia universitară, poezia, muzica, artele plastice, elevarea spirituală dar şi plăcerile traiului – printre care vinul de Shiraz a fost şi este pe bună dreptate apreciat. Vă rugăm să vă convingeţi pe seară, după turul de oraş ce cuprinde: Castelul Karim Khan, Muzeul şi Palatul Pars, Mormintele poeţilor Hafez şi Saadi, Grădina Eram, Moscheea Nasiro-Molk şi Palatul Narenjestan.

Ziua 2 – Duminică

Vom vizita azi Persepolis, în drum spre Yazd – unde vom înnopta.
Persepolis, cel mai impresionant monument dintre Ţara Sfântă şi până în India, îţi taie respiraţia, la propriu – şi nu doar din pricina soarelui... E un soi de emoţie istorico-estetică pe care o induce semeaţa capitală a Imperiului Persan, construită de Darius şi fiul său, Xerxes, cu cinci secole înainte de Hristos; complexul de palate era atât de puternic, încât nu avea nevoie de fortificaţii. Facem un popas în faţa ruinelor „Porţii celor 28 de naţiuni" prin care, cu umilinţă, supuşii aduceau birurile, taxele şi darurile către Regele Regilor, pentru care stau mărturie inscripţii cuneiforme. Poate cel mai impresionant artefact este, pe lângă basorelieful leului sfâşiind un taur, imaginea aripii de vultur ca simbol şi memento al faptul că puterea regală venea de la Ahuramazda, zeul zoroastrian.
Vizităm apoi Necropola Pasargadae şi ne înclinăm în faţa mormântului lui Cirus cel Mare, unul dintre titanii antichităţii persane.
Seara ajungem în Yazd, unde ne reîncărcăm la propriu şi la figurat bateriile pentru minunile ce vor urma.

Ziua 3- Luni

Avem prilejul de a confirma spusele lui Marco Polo despre anticul oraş Yazd: este un muzeu viu. Ne vom strecura pe alei înguste şi locuinţe pitoreşti, spre o fostă baie romană transformată într-un restaurant luxos. Vom fotografia semeţele Turnuri ale Vântului – ingenioase şi eficiente sisteme de răcire necesare în acest climat deşertic – şi Moscheea de Vineri, construcţie din secolul 14. Poposim într-un atelier de prelucrare a mătăsii, unde ne fascinează delicate broderii ţesute la război. Dedicăm orele după amiezii explorării oraşului antic şi mai ales vizitării unui Templu zoroastrian, devenit important centru de pelerinaj datorită focului sacru ce arde fără oprire, de sute de ani, în incinta sa. Ghidul ne detaliază câteva aspecte ale zoroastrismului – religia practicată de persani înainte de introducerea islamismului.

Ziua 4 – Marţi

Mergem spre Isfahan, trecând prin Naein, faimos prin vestigiile uneia dintre cele mai timpurii moschei din Iran şi Narin Ghal'eh, ruinele unui fort din epoca sasanidă.

Ziua 5 – Miercuri

Descinderea în Isfahan poate fi asimilată, simbolic, cu deschiderea unui cufăr plin cu splendori persane. Unul dintre cele mai frumoase oraşe din toată lumea islamică, faimos pentru domurile cu ceramică albastră şi podurile romantice – nu-i de mirare ca este destinaţia nr 1 pentru luna de miere a iranienilor. Este inima culturală a Iranului; nu doar grupuri de şcolari din toată ţara vin aici să-şi afle rădăcinile, dar şi adulţii ajung frecvent la Isfahan pentru a intra în contact şi a celebra moştenirea lor istorică şi culturală.
Vizităm Cartierul armenesc, unde atracţiile principale sunt reprezentate de Catedrala Vank şi Muzeele sale adiacente. Mai târziu vedem Moscheea de Vineri, Minaretele care Vibrează şi Palatul Chehel Sotoun, care găzduieşte imensele picturi murale, capodopere ale dinastiei Safavide.

Ziua 6 – Joi

Ziua de astăzi este dedicată tot magicului Isfahan: Shahi, bazarul tradiţional; Sio-e-pol, podul celor 33 de arcade; podul Khajou, construit în 1630. Seara, zburăm spre Teheran.

Ziua 7 – Vineri

Turul oraşului Teheran. O aglomerare urbană cu 14 milioane de locuitori, fiecare zâmbitor, cu chip blând şi vorbă curtenitoare, de parcă toată ţara asta e pe valium . Poate pentru că nu-s la fel de preocupaţi precum occidentalii de a munci pe brânci şi de a savura valorile prosperităţii materiale. Aşadar, ne delectăm cu ospitalitatea gazdelor, vizităm conştiincios Muzeul Naţional, Palatul Golestan şi Complexul Abad Saad. Privim nostalgic spre muntele din fundalul zonei de nord a metropolei, cu gândul la cele 26 de secole de istorie asimilate în fiecare dintre trecătorii mândri să rostească: Nu suntem arabi!

Ziua 8 – Sâmbătă

Încă o zi în Teheran, încă un tur instructiv prin muzeele sale – Muzeul de Arheologie, Muzeul Sticlei şi Muzeul Carpetelor – şi ne pregătim pentru încheierea călătorie. Cum altfel decât cumpărând o ţesătură tradiţională şi, neapărat, un volum de poezii traduse din limba farsi - pentru a ne ţine companie în timpul zborului de diseară, spre casă.

Grup Lider


Alamut-Castle
Ashkan Shahsavari Shirazi


Născut în 1985 în Shiraz-Iran.
Licenţiat în Managementul Turismului.
6 ani de experienţă ca ghid în Iran.
Tânăr, inteligent, zâmbitor, răbdător.
În 2007 a fost ales cel mai bun ghid în Persepolis de către Fundaţia Parse-Pasargade ; iar în 2012 a fost ales cel mai bun ghid în provincia Fars de către Asociaţia Ghizilor de Turism din Fars.

Cam aşa ar suna descrierea scurtă a ghidului nostru din Iran ... cel care vă aşteaptă cu nerăbdare să îi vizitaţi ţara.

„Salut, lucrez ca ghid turistic din 2006 în Shiraz şi alte zone din Iran. Am studiat Managementul Turismului şi, în ultimii ani am însoţit multe grupuri care au venit în Iran pentru a explora civilizaţia antică  şi fascinantă cultură a Iranului zilelor noastre. În paralel lucrez ca şi traducător pentru Organizaţia Patrimoniu Cultural şi am avut plăcerea de a însoţi mulţi oficiali în excursii prin Iran.
Sunt pasionat de istoria şi cultura Iranului, de diversitatea etnică a ţării mele şi de secretele istoriei, pe care mi-ar face plăcere să vi le împărtăşesc şi dumneavoastră. Fără îndoială, atunci în ciuda a tot ce aţi auzit despre Iran şi despre iranieni, veţi ajunge la concluzia că suntem naţiunea cea mai ospitalieră de pe planetă şi avem o ţară care merită explorată. Sper să ne vedem în curând în Iran!"

Cazare şi Servicii


Hoteluri
 • Teheran : Hotel Laleh 5*
 • Isfahan: Hotel Abbasi 5*
 • Shiraz: Hotel Pars Top 4*
 • Yazd: Hotelul Tradiţional Fahadan 5*

Servicii incluse:
 • - viza de Iran
 • cazare în cameră dublă sau twin cu mic dejun
 • asigurarea medicală
 • ghid – şofer şi maşină privată Sedan
 • toate transferurile de la şi până la aeroport
 • zborurile domestice
 • număr de telefon privat pentru Iran
 • o sticlă de apă minerală pe zi

Nu sunt incluse:
 • zborul internaţional
 • orice alte servicii nespecificate
 • alte cheltuieli personale

Broşură

Broşuri:

coperta iran


Descarcă broşura pdficon_large

Lectură recomandată:15 octombrie 2010
Zbor spre Beijing. După cazarea la hotel, vom ieşi la o plimbare agale, ca să ne putem obişnui cu aerul asiatic.

16 octombrie 2010

Astăzi mergem să vedem Oraşul Interzis, casa de 720.000 mp a unui şir de 24 de împăraţi ai Chinei: 980 clădiri, 8700 de camere, grădini impresionante. Apoi vizităm Piaţa Tienanmen. Clădirea care a dat numele pieţei, „Poarta Păcii Cereşti”, a fost construită în 1420, în timpul dinastiei Ming. Vom face un tur amplu, ne vom fotografia în faţa mausoleului Mao Ze Dong, cu statuia Eroilor şi Marea Sală a Poporului. După cină programul nostru va mai include un show acrobatic.

17 octombrie 2010

După micul dejun zburăm spre Xian. Capitala provinciei Shaanxi,

Xian era punctul terminus al Drumului Mătăsii.  Vom ajunge la Marelui Zid după o călătorie de maxim 45 de minute cu maşina. Vom gâfâi încercând să atingem una dintre cele mai înalte culmi

ale zidului, nu de alta, dar priveliştea este  fantastică. Păşim pe una dintre cele mai cunoscute

construcţii din lume, desăvârşire de neegalat, zid care după ultimul calcul depăşeşte 11.000 de km.


18 octombrie 2010

Astăzi vom vizita armata de teracotă a primului împărat al Chinei. Figurinele sunt , se spune, copia 1:1 a întregii armate: 8000 de personaje, peste 100 de care, 400 de cai şi 300 de cavaleri. După ce ne vom bucura de imagine şi vom face evident sute de poze, vom pleca spre Zidul Oraşului, construit în 194 î.Hr. După acest popas, ne vom îndrepta spre a III-a ţintă, respectiv Wild Goose Pagoda. Una dintre cele mai înalte pagode budiste, a fost terminată în 704, în timpul dinastiei Tang. Unul dintre rolurile importante al pagodei, a fost păstrarea aici a statuilor budiste aduse din India de către Xuanzang.

19 octombrie 2010

Ne îndreptăm spre Xining situat în partea de est a provinciei Qinghai. Oraşul cu o istorie de 2100 de ani, a reprezentat un important centru comercial în coridorul Hexi, calea spre Tibet. Recuperat de la tibetani în 1104, sub dinastia Song, Xining (pacea din vest), a dobândit şi o importanţă religioasă, odată cu dezvoltarea budismului tibetan (lamaismul), pornit în secolul 7 d Hr. Vom vizita o moschee locală, vom servi masa la un restaurant şi ne vom simţi şi mai aproape de Tibet.
Pornim cu trenul spre Lhasa într-o aventură de 24 de ore la înălţimi de peste 4000 m. Pentru o aclimatizare mai bună vă este sugerată neconsumarea băuturilor alcoolice şi nici  fumatul, deşi garnitura va avea un vagon restaurant. La o cotă maximă de 4950 m, peisajele vor fi covârşitoare.

20 octombrie 2010

Lhasa : Ziua de astăzi este lipsită de activităţi. Timp liber pentru aclimatizare.

21 octombrie 2010

Vizităm Palatul Potala -- casa celor 14 Dalai Lama. Infrastuctura e în construcţie, iar colonia tibetană de 3 milioane de suflete, împrăştiată pe un teritoriu de 1,4 milioane kmp, trăieşte făcând minimum 100.000 de mătănii în viaţă sperând la o reîncarnare mai bună şi o următoare viaţă mult mai prosperă. Textul „din motive politice, Dalai Lama nu poate ocupa tronul său din Palatul Potala” ne va fi înfăţişat la vizitarea sălii. Ţintele noastre de azi vor mai fi templul Jokhang, strada şi piaţa Barkhor şi un spital local. După Potala ne vom îndrepta spre Jokhang. Templul a fost construit de regele Sogsten Gampo pentru a celebra căsătoria sa cu prinţesa Wencheng, în 605 d Hr.
Vremea în Lhasa este călduţă în timpul zilei, seara însă temperatura scade în jurul a 10 grade. Suntem la 3700 m altitudine, iar de mâine vom începe urcuşul.
22 octombrie 2010

Mergem la reşedinţa de vară a tuturor Dalai Lama după cel de-al VII- lea. „Parcul bijuterie” – aşa cum se traduce Norbulingka oferă arhitectura pălăriilor-galbene, cea mai celebră sectă (sunt 4 în total, însă Lamaismul este cea mai cunoscută). Calmul şi liniştea ne învăluie paşii îndreptându-ne spre muzeul tibetan şi, mai apoi, spre mănăstirea Sera – una dintre cele 3 mari universităţi monahale Gelukpa. Sera (în tibetană „trandafiri sălbatici”) a fost construită în 1419 de Jamchen Chojey discipolul lui Thsong Khapa şi găzduia 5000 de călugări în 1959. Însă, după revoluţia culturală tibetană şi ocupaţia chineză, numărul acestora a scăzut simţitor, astăzi numărând doar câteva sute.

23 octombrie 2010

Ne îndreptăm spre Shigatse. Trebuie să ştiţi că pentru fiecare oraş străbătut după Lhasa trebuie obţinut un permis special de călătorie. Veţi fi surprinşi să vedeţi autostrăzi impecabile, construite de chinezi la peste 4000 m altitudine. În Shigatse vom arunca o privire asupra unuia dintre cele mai mari lacuri, Yamdrok (621 kmp). După acest popas ne îndreptăm spre mănăstirea Palkhor, lăcaş de cult clădit în 1427. Este un templu budist tipic, cu o combinaţie de stupa şi templu, considerat ca reprezentant real al stilului mănăstirilor budiste construite între secolele 13 şi 15 în Tibet.


24 octombrie 2010

Plecăm spre Tingri, traseu de foc, cu 3 ore distanţă de mers până la base-camp Everest, la 5300 m altitudine. De aici vom începe urcarea : 5 ore de mers infernal pe un drum off-road la peste 5000 m, la bordul Land Cruiserelor. Ajunşi în oraşul-bază pentru aventurierii escaladărilor cu ţinta Everest, după ce ne vom caza, vom încerca să vizităm mănăstirea Tashilhunpo. Tingri adună câteva sute de suflete, se află la 50 de km de graniţa cu Nepalul şi e cunoscut ca locaţie cu o privelişte absolută asupra munţilor de jur-împrejur: Makalu, Lhotse şi Everest.


25 octombrie 2010

Turme de iaci, cârduri de copii care vin/pleacă de la şcoală, păstori şi un peisaj ireal. Coborâm prin pasul Nyalam, iar timp de 2 ore, trecem de la 5000 m la 2700, până în pasul Kodari. Cu Himalaya în faţă, “la vitta e bella”, iar Zhangmu ne aşteaptă cu braţele deschise.
26 octombrie 2010

Vom traversa graniţa nepaleză pe jos. Trecem peste un pod care susţine miile de traficanţi de frontieră, printr-o forfotă de nedescris, dar de fotografiat. Ape cristaline ce se prăvălesc de pe versanţi şi privelişti covârşitoare ne sunt alături în drumul nostru spre Dhulkiel. Suntem transferaţi spre Dwarika.
27 octombrie 2010

Vom pleca spre Kathmandu, unde suntem aşteptaţi să vizităm oraşul Bhadgaon, al treilea ca mărime din Kathmandu, odinioară capitala Nepalului. Vizităm templul Pashuaptinath închinat lui Shiva, zeu hindus, cât şi stupa Boudhanath. După prânz, mai avem de bifat un tur al oraşului Kathmandu şi al Templului Maimuţelor, Swayambhunath. Noaptea ne prinde adăpostiţi la hotelul Yak and Yeti, sub adăpostul celor 5 stele confortabile.

28 octombrie 2010

Astăzi zburăm peste munţii Himalaya spre Bhutan. La sosire vom fi aşteptaţi de ghidul nostru şi transferaţi către Thimphu. După masa de prânz vizităm memorialul regelui Chorten, surprinzând forfota şi rugile continue, însoţite de rularea celebrelor tambururi. Ne mai oprim la Tashichho Dzong, mănăstire budistă şi fortăreaţă nordică a oraşului. Această construcţie e centrul guvernului şi religiei, reprezentând tronul şi sediul monarhului Je Khenpo sau Chief Abbot. Seara vom face o plimbare în jurul oraşului Thimphu.29 octombrie 2010

Pornim spre obiectivele turistice ale văii Thimphu: Librăria Naţională, Institutul Zorig Chusum şi Muzeul Textilelor, o mărturie fascinantă a culturii materialelor Buthaneze şi a celor 13 arte şi meşteşuguri.
Apoi vom conduce spre pasul Dochu-La (3088 m). Spre seară ajungem în Punakha.

30 octombrie 2010

Vizităm Punakha Dzong, unul dintre centrele administrative ale Bhutanului (fiind 20 în total), fosta capitală şi sediul guvernului până în 1955. Distrus în timp de incendii şi cutremure, oraşul a fost reconstruit integral de noul rege. Plecăm spre Wangduephodrang unde vizităm piaţa locală. Districtul Wangduephodrang este renumit pentru produsele sale din bambus, ardezie şi sculpturi în piatră. După prânz plecăm spre Paro, în drum oprindu-ne să vizităm Simtokha Dzong.

31 octombrie 2010

O luăm agale, la pas, într-o plimbare de 5 ore! Poteca ne duce spre mănăstirea Taktsang, una dintre cele mai cunoscute mănăstiri Bhutaneze, construită pe un pisc la 900 m înălţime. Se spune că Guru Ripnoche a sosit aici pentru meditaţie, călare pe un tigru, de unde denumirea locului “Tiger’s Nest”. Locaţia a fost recunoscută ca fiind cel mai sacru loc după vizita oferită de Shabdrung Ngawang Namgyal (unificatorul Bhutanului) în 1646. De atunci fiecare bhutanez e aşteptat măcar odată în viaţă să viziteze mănăstirea. Spre după-amiază ne îndreptăm spre Ta Dzong, unde intrăm în Muzeul Naţional.

1 noiembrie 2010.

Îmbarcarea spre ţară.

Acest site foloseste cookie-uri functionale și cookie-uri ale unor terțe părți pentru a îmbunătăți experiența ta pe acest site și a înțelege modul în care utilizatorii interacționează cu conținutul nostru. Continuând să navighezi pe acest site îți oferi acordul pentru utilizarea acestor cookies. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk