voiaje-personalizate-thumb-wide
Voiaje Personalizate

„Muzica este timp sonor”, spunea Emil Cioran. Ce poate fi mai vienez decât un concert pentru muzică de cameră scris de ...

read more

arta-a-cultura-thumb-wide
Artă & Cultură

Poţi merge către un loc pentru că vrei să-l „bifezi”, să te lauzi pentru deschiderea de orizont pe care, teoretic...

read more

destinatii-unice-thumb-wide
Destinaţii Unice

Dacă te-ai pierdut de însuţi, dacă ceea ce faci e mai departe de dorinţele tale intime ca niciodată... dacă oraşul...

read more

plecari-garantate-thumb-wide
Plecări Garantate

Dacă te-ai pierdut de însuţi, dacă ceea ce faci e mai departe de dorinţele tale intime ca niciodată... dacă oraşul...

read more

Descriere

 

Pole, Pole Kilimanjaro

 

Cu cei 5.895 de metri, Muntele Kilimanjaro – situat în interiorul graniţei tanzaniene, aproape de Kenya şi de ţărmul de est al Africii – este cel mai înalt munte de sine stătător din lume, cel mai înalt punct al continentului şi unul dintre puţinele vârfuri care nu necesită abilităţi tehnice de escaladare.

Vom trăi aventura pe muntele cu nume de legendă pe Ruta Marangu,cel mai popular şi mai uşor dintre trasee, având o pantă cu ascensiune graduală şi suficiente facilităţi de cazare: vom dormi în cabane din lemn în tabără, unde există camere special amenajate pentru toaletă, duş (cu apă rece) şi masă.

Nu e chiar uşor urcuşul, şi nici coborârea –, dar nu pentru promenadă vă invităm la această ascensiune, ci pentru că avem cu toţii nevoie de provocări, de trăiri unice, de momente magice ale existenţei – cum este răsăritul de soare privit de pe Vârful Uhuru!


Plecări recomandate în lunile Februarie, Iunie şi Decembrie.

Tarifele sunt valabile pentru cel puţin 2 pers participante.

Itinerariu

Click pe hartă pentru mărire ->
 Ziua 01: Nairobi
Vom fi preluaţi de pe Aeroportul din Nairobi şi conduşi la Cabana Banana Jungle din Kilimanjaro pentru înnoptare.
De aici vom pleca 6 zile pe Ruta Marangu
Cel mai popular dintre traseele de ascensiune spre Mt. Kilimanjaro este unul uşor, având o pantă cu acensiune graduală. Vom dormi în cabane din lemn. În tabără există camere special amenajate pentru toaletă, duş (cu apă rece) şi masă. Această rută este recomandată cu o zi de aclimatizare.

Ziua 02: Arusha –Marangu - Refugiul Mandara (2700m)
La 09.00 dimineaţa pornim spre Poarta Marangu. După formalităţile de la intrare, unde facem cunoştiinţă cu ghizii nostri, ambalăm echipamentul pe care îl distribuim hamalilor, operaţiune ce ne va ocupa o oră sau chiar două, vom începe ascensiunea. Prima zi ne poartă prin pădurea tropicală, aşa că trebuie să vă asiguraţi că aveţi la voi echipamentul de ploaie. În fapt, pădurea alpină este cea caracteristică din punct de vedere climatic şi vegetal pentru această zonă. Poteca bine conturată este preponderent stearpă şi urcă hotărât, însă pădurea tropicală este atât de frumoasă încât oricine poate face abstracţie de la drum. Pentru o vreme vom urma cursul unui pârâiaş ce formează mici cascade pe alocuri. Prânzul îl vom lua, cel mai probabil în zona de picnic Kisamboni, ce marchează jumătate din distanţa pe care o vom străbate astăzi. Ne va lua cam o oră şi jumătate să ajungem până aici. Şi tot cam o oră şi jumătate vom face până la Refugiul Mandara, un grup de cabane din lemn situate într-un luminiş. La 15 minute de mers de aici, dacă energia v-o permite, puteţi să vedeţi Craterul Maudi şi priveliştile minunate spre Mawenzi. Dacă sunteţi norocoşi puteţi zări maimuţe albastre, care s+au obişnuit destul de mult cu turiştii.

Ziua 03: Refugiul Mandara – Refugiul Horombo (3700m)
La prima oră a dimineţii, ne facem drum printr-un pâlc de pădure. Totuşi, în scurt timp depăşim această zonă şi pătrundem în mlastină, unde ca plantă domninată regăsim buruiana. Mulţi pot găsi această zonă un pic plictisitoare însă priveliştile spre vârfurile Kibo şi Mawenzi sunt minunate. Drumul şerpuieşte printre dealuri având uşoare suişuri şi coborâşuri, stăbătând şi câteva văi seci. Pregătiţi-vă pentru că astăzi vom străbate o distanţă destul de mare şi vom atinge o altitudine destul de ridicată, pe care unii dintre noi o vor resimţi. Nu uitaţi să beţi apă multă şi să vă hrăniţi corespunzător, în ciuda lipsei poftei de mâncare. După pauza de prânz mai avem de mers cam o oră şi jumătate până la Refugiul Horombo, însă nu trebuie să vă încadraţi neapărat într-un anumit interval de timp. Întregul traseu de astăzi se parcurge în 5 – 7 ore.
Ne aflăm la o altitudine destul de mare, iar noaptea va fi crunt de rece. Tabăra Horombo se află într-un loc privilegiat ce oferă magnifice vederi cu vârful Mawenzi. În zilele în care vremea permite, se pot vedea chiar ruta Moshi şi lanţul muntos Pare. Această tabără, este de departe cel mai aglomerat loc din Kilimanjaro, întrucât toţi drumeţii, de pe toate rutele, petrec cel puţin o noapte aici.

Ziua 04: Refugiul Horombo (zi pentru aclimatitare)
Ziua de astăzi ne-o petrecem la o altitudine de 3700 m. Putem vizita vârful Mawenzi sau peşterile din apropiere. Mic dejun, prânz şi cină la Refugiul Horombo.

Ziua 05: Refugiul Horombo – Refugiul Kibo (4700m)
Sperăm că ziua de aclimatizare a fost de bun augur şi că dimineaţa de astăzi vă găseşte revigoraţi, întrucât ne aşteaptă o zi lungă. Pe măsură ce ascedem, vegetaţia începe să se rărească. Vom trece pe lângă diverse pârâie, ce nu arată neapărat îmbietor. Totuşi, în scurt timp ne regăsim în faţa ultimului loc de unde se poate lua apă, la 4200 m altitudine. Hamalii vor reînnoi aici rezerva de apă. După ce depăşim o creastă, şi încă o creastă, şi încă o creastă ajungem în aşa numita "şa": fâşie de deşert alpin situată între cele două vârfuri principale din Kilimanjaro: Mawenzi şi Kibo. După prânz ne aşteaptă o plimbare lejeră de 2 ore pentru unii, sau un drum greoi pe o cărare ce devine din ce în ce mai abruptă, spre Refugiul Kibo.
Adevărul este că, poteca nu este chiar atât de abruptă, însă din cauza altitudinii şi respectiv a lipsei de oxigen, drumul pare interminabil şi extrem de solicitant. Priveliştile cu vârful Kibo, de pe parcursul drumului, nu vor face decât să vă pregătească pentru ce ne aşteaptă în următoarele zile.

Ziua 06: Refugiul Kibo – Vârful UHURU – Refugiul Horombo (3700m)
Sperăm că am ajuns cu toţii destul de devreme în Refugiul Kibo, pentru că astăzi ne aşteaptă cea mai grea zi a drumeţiei noastre. Sper că aveţi rucsacul pregătit cu tot ce trebuie: echipament de ploaie, mănuşi, multă apă etc... Trebuie să aveţi baterii proaspete pentru lanterna de mână şi să fiţi deja echipaţi cu hainele corespunzătoare. Asiguraţi-vă că hainele dvs sunt uscate complet. Această zi va rămâne în memoria dvs ca fiind cea mai solicitantă din punct de vedere fizic din întreaga dvs viaţă.
Ghizii vă vor trezi în jurul orelor 23.00 – 23.30, veţi avea parte de o băutură caldă şi probabil de ceva mâncare. Totul constă defapt în a vă da jos din sacul de dormit, în a mai adăuga un rând de haine şi de-aici, după miezul nopţii, pornim la drum ...
Vom admira un şirag de luminiţe ce se plimbă înainte şi înnapoi spre vârful Kibo. Sunt defapt lanternele călătorilor asemeni nouă ce merg agale pe cărările şerpuite, spre destinaţia mult aşteptată. Drumul nu este atât de abrupt pe cât pare şi se simte, însă partea cea mai grea vine din cauză că aerul este din ce în ce mai rarefiat pe măsură ce urcăm. Păstraţi-vă propriul ritm de mers şi nu lăsaţi pe nimeni să vă forţeze în a grăbi pasul. Păşiţi încet, în ritmul care vi se potriveşte. Nu contează dacă atingeţi vârful Uhuru la timp pentru răsărit, tot ce contează este să ajungeţi până în vârf şi să coborâţi cu bine.
Punctul William ( o piatră mare pe care o puteţi observa ), marchează altitudinea de 5000 de metri. Peştera Hans Meyer se află la 5150 m altitudine, la aproximativ 2 ore jumătate de mers de Refugiul Kibo. Este imposibil să luăm pauze lungi la temperatura de aici. Frigul începe să pătrundă mai întâi la mâini, la picioare şi apoi în tot corpul. Dacă se întâmplă să mai bată şi vântul, va fi chiar groaznic. Peste încă o oră şi jumătate de mers, după ce am părăsit peştera, putem observa bolovani pe cărare, lucru ce ne va îngreuna drumul întrucât trebuie să păşim cu grijă, să îi ocolim şi să nu alunecăm. Această zonă este denumită pietrele jamaicanului. Atingem cea mai grea parte a drumului de astăzi, dar, nu renunţaţi, vârful Gilman este aproape, la aprximativ o oră de mers.
Felicitări, aţi ajuns. Autorităţile parcului vă vor înmâna certificatele ce atestă că aţi urcat până aici, chiar dacă vă decideţi să nu continuaţi până la vârful Uhuru.
Vârful Uhuru este la o altitudine mai mare cu doar 200m, însă aici, la 5681 m, se resimte o foarte mare diferenţă. Pentru a ajunge dus – întors până la vârful Uhuru trebuie să vă alocaţi încă 3 ore. Felicitări încă o dată- Aţi atins vârful Uhuru la o altitudine de 5895 m. Câteva poze şi trebuie să plecăm pentru că aici nu este indicat să staţionezi mai mult de câteva minunte din cauza frigului tăios.
Probabil că acum, sunteţi secătuiţi de energie, însă, drumul abia începe - trebuie să coborâm cel puţin 1000m. Descinderea este aspră pentru genunchi de aceea sunt de apreciat niste beţe telescopice. Prânzul vă aşteaptă în Refugiul Kibo, unde veţi dori doar să vă prăbuşiţi şi să dormiţi. Însă, după câte a îndurat corpul dvs astăzi, nu este recomandat să rămâneţi la această altitudine. Trebuie să ne luăm rucsacul şi echipamentul şi să coborâm cât mai repede. O minune se va întâmpla în curând, pentru că pe măsură ce coborâm, primim din ce în ce mai mult oxigen şi viaţă. Poate că nu puteţi să o credeţi acum, dar, după 3 ore de coborâre s-ar putea să vă simţiţi mai învioraţi decât la ora prânzului. Cina este momentul în care, ne întâlnim cu toţii, cu ochii scânteind, pentru a ne povesti experienţele prin care am trecut astăzi. Somnul va fi cel mai liniştitor.

Ziua 07: Refugiul Horombo – Poarta Marangu – Hotel  New Arusha 5*
Pentru asăzi nu mai avem multe de spus. Coborârea continuă spre Refugiul Marangu, iar apoi spre Poarta Marangu. Aici ne aşteaptă vehiculul care ne va duce la Hotelul NewArusha 5*.


Extensii Optionale


 
 
Safari prin Kenya şi Tanzania

Ziua 08 : Craterul Ngorongoro – Tabăra Jambo

Micul dejun este urmat de o coborâre în inima Craterului Ngorongoro, o adevărată minune a naturii în care şi-au găsit refugiul rinoceri, elefanţi şi lei. Vom rămâne aici timp de 7 ore în care vom avea organizat şi un picnic. Pentru înnoptare revenim în Tabăra Simba.

Ziua 09: Serengeti – Tabăra Seronera
După masa de dimineaţă, pe drum, vizităm Parkul Naţional Serengeti, trecând prin zona de conservare Ngorongoro. Terenurile vaste ale Serengeti găzduiesc o varietate de specii de păsări şi animale. Foto safariul şi picnicurile fac deliciul acestei zile, în drum spre Tabăra Serengeti Seronera.

Ziua 10: Serengeti – Tabără
La 05.30 la 08.00 dimineaţa avem parte de un safari minunat. Apoi, ne întoarcem pentru micul dejun şi pentru un alt safari în drumul nostru spre Tabăra din apropierea Lacului Victoria.

Ziua 11: Maasai – Kenya
Ne oprim la Maasai Mara, după micul dejun plecăm spre Tabăra Sarova Mara

Ziua 12: Maasai Mara – Nairobi
După micul dejun, participăm la un safari în Masai Mara cu prânzul la picnic. După aceea, în 5 ore de mers cu maşina ajungem la Hotelul Hilton 5* din Nairobi.

Ziua 13: Nairobi
Astăzi, ne luăm rămas bun şi ne îmbarcăm pe zborul spre casă.

Preţ 1400 euro/pers


Mini safari prin Kenya şi Tanzania

Ziua 08: Serengeti – Tabăra Seronera
După masa de dimineaţă, pe drum, vizităm Parkul Naţional Serengeti, trecând prin zona de conservare Ngorongoro. Terenurile vaste ale Serengeti găzduiesc o varietate de specii de păsări şi animale. Foto safariul şi picnicurile fac deliciul acestei zile, în drum spre Tabăra Serengeti Seronera.

Ziua 09 : Craterul Ngorongoro – Tabăra Simba
Micul dejun este urmat de un safari pe drum cu picnic şi vizita Muzeului Doctorului Leakez din Cheiul Olduvai. Coborâm pe marginea craterului Ngorongoro.

Ziua 10: Craterul Ngorongoro – Tabăra Jambo
Micul dejun este urmat de o coborâre în inima Craterului Ngorongoro, o adevărată minune a naturii în care şi-au găsit refugiul rinoceri, elefanţi şi lei. Vom rămâne aici timp de 7 ore în care vom avea organizat şi un picnic. Pentru înnoptare revenim în Tabăra Jambo.

Ziua 11: Dar Es Salam
Pornim spre Dar Es Salam pentru a vizita zona rurală de aici. Înnoptam la Hotel Doubletree by Hilton 5*.

Preţ 1040 euro/pers

Plajă în Zanzibar


Ziua 08 - 11: Arusha - Zanzibar
Călătoria noastră se continuă cu un sejur la plajă în Zanzibar.

Ziua 11 - 13: Zanzibar – Pemba
Astăzi, feribotul ne poartă spre Pemba.

Ziua 13: Pemba – Dar es Salam
Ne regăsim iar la bordul unui feribot, însă de această dată, destinaţia noastră este minunatul Dar es Salam.

Preţ 1600 euro/pers

Safari prin Kenya şi Tanzania

Ziua 08: Nairobi
Suntem întâmpinaţi pe aeroport şi conduşi până în clubul de safari din Nairobi.

Ziua 09 : Masai Mara
Prin Marea Vale păşim spre cea mai renumită rezervaţie faunistică din Kenya – Masai Mara. Ne începem dimineaţa cu un safari printre arborii Accacia şi încercăm să descoperim speciile de animale din rezervaţie: rinoceri, leoparzi etc.

Ziua 10: Masai Mara - Nairobi
Respirăm aerul proaspăt al dimineţii, admirând cum soarele african răsare deasupra savanei Mara. Pornim în safari iar spre seară revenim în clubul din Nairobi.

Ziua 11: Nairobi - Lacul Manyara
Un minivan de safari ne poartă spre graniţa Namanga. De aici intăm în Tanzania şi suntem preluaţi pentru un safari. Seara, ajungem pe malul lacului Manyara.

Ziua 12: Parcul Naţional Serengeti
După micul dejun mergem spre Parcul Naţional Senegeti trecând prin zona Craterului Ngorongoro. Câmpiile vaste din Serengeti, găzduiesc o multitudine de specii de animale şi păsări. În drum spre hotel avem parte de safariuri.

Ziua 13: Serengeti - Ngorongoro
Mergem spre Ngorongoro. Vizităm micul dar interesantul muzeu al Doctorului Leakey din Cheile Olduvai. Urcăm apoi spre marginea craterului Ngorongoro.

Ziua 14: Craterul Ngorongoro
Micul dejun este urmat de o coborâre în inima Craterului Ngorongoro, o adevărată minune a naturii în care şi-au găsit refugiul rinoceri, elefanţi şi lei. Vom rămâne aici timp de 7 ore în care vom avea organizat şi un picnic. Pentru înnoptare revenim în Arusha.

Hoteluri utilizate:
Hotel  New Arusha
Nairobi Safari Club
Mara sopa Lodge - Kenya
Lake Manyara Serena Lodge
Serengeti Kempinski
Ngorongoro Serena Lodge

Preţ 2250 euro/pers

Safari prin Kenya şi Tanzania

Ziua 08: Arusha
Zi de voie în Arusha.

Ziua 09: Arusha - Lacul Manyara
După deliciosul bufet, pornim în safari spre Parcul Naţional Manyara.

Ziua 10: Lacul Manyara – Sergengeti
Plecăm spre Serengeti trecând prin Cheile Olduvai, situl arheologic al familiei Leakey.

Ziua 11: Râul Mara
La nord de Serengeti, per drumul spre Râul Mara, ne delectăm cu marea migraţie a animalelor sălbatice.

Ziua 12: Serengeti – Ngorongoro
Micul dejun este urmat de drumul spre Craterul Ngorongoro.

Ziua 13: Craterul Ngorongoro
Coborâm în interiorul craterului, la 2000 de m adâncime. Explorăm craterul, apoi plecăm spre Tarangire.

Ziua 14: Tarangire - Arusha
Ziua de astăzi este dedicată Parcului Naţional Tarangire. Spre seară revenim în Arusha şi ne pregătim de întoarcerea acasă.

Preţ 2750 euro/pers

Hoteluri utilizate:
Silver Palm Arusha
Endoro Lodge
Seronera Wildlife Lodge
Lobo Wildlife Lodge
Ngorongoro Wildlife Lodge

Safari prin Kenya şi Tanzania Deluxe

Ziua 08: Arusha
Zi de voie în Arusha.

Ziua 09: Arusha - Lacul Manyara
După deliciosul bufet, pornim în safari spre Parcul Naţional Manyara.

Ziua 10: Lacul Manyara – Sergengeti
Plecăm spre Serengeti trecând prin Cheile Olduvai, situl arheologic al familiei Leakey.

Ziua 11: Serengeti
La nord de Serengeti, ne delectăm cu marea migraţie a animalelor sălbatice.

Ziua 12: Serengeti – Ngorongoro
Micul dejun este urmat de drumul spre Craterul Ngorongoro.

Ziua 13: Craterul Ngorongoro
Coborâm în interiorul craterului, la 2000 de m adâncime. Explorăm craterul, apoi plecăm spre Tarangire.

Ziua 14: Tarangire - Arusha
Ziua de astăzi este dedicată Parcului Naţional Tarangire. Spre seară revenim în Arusha şi ne pregătim de întoarcerea acasă.

Hoteluri utilizate:
Hotel  New Arusha
Lake Manyara Serena Lodge
Bilila Lodge Kempinski
Ngorongoro Wildlife Lodge
Hotel Tarangire Tree Tops

Preţ 3500 euro/pers

Tarifele sunt valabile pentru cel puţin 2 pers participante.

Cazare şi Servicii


Hoteluri utilizate:

 • Hotel  New Arusha
 • Refugiul Mandara
 • Refugiul Horombo
 • Refugiul Kobo
 • Tabăra JamboServicii incluse:
 • Transfer până la poarta Kilimanjaro şi returul în Arusha
 • Cazările specificate în itinerariu
 • Pensiune completă
 • Taxele de intrare în parc
 • Doi litri de apă minerală/zi
 • Jeepuri Toyota Land Cruiser
 • Mese de safari şi scaune
 • corturi
 • taxe de salvare
 • 3, 4 hamali/persoană
 • 3 ghizi montani vorbitori de limba engleză
 • un bucătar
 • saci de dormit
 • ghizi vorbitori de limba engleyă pe parcursul safariurilor
 • toate taxele de intrare în parcuri
 • taxele guvernamentale
 • taxele de camping
 • transferurile şi safariurile specificate în itinerariu
 • zborurile interne şi feriboturi acolo unde acestea sunt menţionate în itinerariu

Nu sunt incluse:
 • zborurile internaţionale
 • alte cheltuieli de natură personală
 • bacşisuri
 • asigurările medicale şi asigurările bagajelor
 • orice alte cheltuieli nespecificate în itinerariu

Lucruri de închiriat în caz de necesitate:

 • Jachetă călduroasă US$ 20/pe sejur
 • Pantaloni călduroşi US$ 20/pe sejur
 • Jachete de ploaie US$ 20/pe sejur
 • Pantaloni de ploaie US$ 20 /pe sejur
 • Beţe de telescopice US$ 20/pe sejur
 • Pălărie US$ 6/pe sejur
 • Mănuşi US$ 6/pe sejur
 • Ghete de căţărat US$ 20/pe sejur
 • Ochelari de soare US$ 3/pe sejur

Broşură

Broşuri:

P1

Descarcă broşura pdficon_large

Lectură recomandată:15 octombrie 2010
Zbor spre Beijing. După cazarea la hotel, vom ieşi la o plimbare agale, ca să ne putem obişnui cu aerul asiatic.

16 octombrie 2010

Astăzi mergem să vedem Oraşul Interzis, casa de 720.000 mp a unui şir de 24 de împăraţi ai Chinei: 980 clădiri, 8700 de camere, grădini impresionante. Apoi vizităm Piaţa Tienanmen. Clădirea care a dat numele pieţei, „Poarta Păcii Cereşti”, a fost construită în 1420, în timpul dinastiei Ming. Vom face un tur amplu, ne vom fotografia în faţa mausoleului Mao Ze Dong, cu statuia Eroilor şi Marea Sală a Poporului. După cină programul nostru va mai include un show acrobatic.

17 octombrie 2010

După micul dejun zburăm spre Xian. Capitala provinciei Shaanxi,

Xian era punctul terminus al Drumului Mătăsii.  Vom ajunge la Marelui Zid după o călătorie de maxim 45 de minute cu maşina. Vom gâfâi încercând să atingem una dintre cele mai înalte culmi

ale zidului, nu de alta, dar priveliştea este  fantastică. Păşim pe una dintre cele mai cunoscute

construcţii din lume, desăvârşire de neegalat, zid care după ultimul calcul depăşeşte 11.000 de km.


18 octombrie 2010

Astăzi vom vizita armata de teracotă a primului împărat al Chinei. Figurinele sunt , se spune, copia 1:1 a întregii armate: 8000 de personaje, peste 100 de care, 400 de cai şi 300 de cavaleri. După ce ne vom bucura de imagine şi vom face evident sute de poze, vom pleca spre Zidul Oraşului, construit în 194 î.Hr. După acest popas, ne vom îndrepta spre a III-a ţintă, respectiv Wild Goose Pagoda. Una dintre cele mai înalte pagode budiste, a fost terminată în 704, în timpul dinastiei Tang. Unul dintre rolurile importante al pagodei, a fost păstrarea aici a statuilor budiste aduse din India de către Xuanzang.

19 octombrie 2010

Ne îndreptăm spre Xining situat în partea de est a provinciei Qinghai. Oraşul cu o istorie de 2100 de ani, a reprezentat un important centru comercial în coridorul Hexi, calea spre Tibet. Recuperat de la tibetani în 1104, sub dinastia Song, Xining (pacea din vest), a dobândit şi o importanţă religioasă, odată cu dezvoltarea budismului tibetan (lamaismul), pornit în secolul 7 d Hr. Vom vizita o moschee locală, vom servi masa la un restaurant şi ne vom simţi şi mai aproape de Tibet.
Pornim cu trenul spre Lhasa într-o aventură de 24 de ore la înălţimi de peste 4000 m. Pentru o aclimatizare mai bună vă este sugerată neconsumarea băuturilor alcoolice şi nici  fumatul, deşi garnitura va avea un vagon restaurant. La o cotă maximă de 4950 m, peisajele vor fi covârşitoare.

20 octombrie 2010

Lhasa : Ziua de astăzi este lipsită de activităţi. Timp liber pentru aclimatizare.

21 octombrie 2010

Vizităm Palatul Potala -- casa celor 14 Dalai Lama. Infrastuctura e în construcţie, iar colonia tibetană de 3 milioane de suflete, împrăştiată pe un teritoriu de 1,4 milioane kmp, trăieşte făcând minimum 100.000 de mătănii în viaţă sperând la o reîncarnare mai bună şi o următoare viaţă mult mai prosperă. Textul „din motive politice, Dalai Lama nu poate ocupa tronul său din Palatul Potala” ne va fi înfăţişat la vizitarea sălii. Ţintele noastre de azi vor mai fi templul Jokhang, strada şi piaţa Barkhor şi un spital local. După Potala ne vom îndrepta spre Jokhang. Templul a fost construit de regele Sogsten Gampo pentru a celebra căsătoria sa cu prinţesa Wencheng, în 605 d Hr.
Vremea în Lhasa este călduţă în timpul zilei, seara însă temperatura scade în jurul a 10 grade. Suntem la 3700 m altitudine, iar de mâine vom începe urcuşul.
22 octombrie 2010

Mergem la reşedinţa de vară a tuturor Dalai Lama după cel de-al VII- lea. „Parcul bijuterie” – aşa cum se traduce Norbulingka oferă arhitectura pălăriilor-galbene, cea mai celebră sectă (sunt 4 în total, însă Lamaismul este cea mai cunoscută). Calmul şi liniştea ne învăluie paşii îndreptându-ne spre muzeul tibetan şi, mai apoi, spre mănăstirea Sera – una dintre cele 3 mari universităţi monahale Gelukpa. Sera (în tibetană „trandafiri sălbatici”) a fost construită în 1419 de Jamchen Chojey discipolul lui Thsong Khapa şi găzduia 5000 de călugări în 1959. Însă, după revoluţia culturală tibetană şi ocupaţia chineză, numărul acestora a scăzut simţitor, astăzi numărând doar câteva sute.

23 octombrie 2010

Ne îndreptăm spre Shigatse. Trebuie să ştiţi că pentru fiecare oraş străbătut după Lhasa trebuie obţinut un permis special de călătorie. Veţi fi surprinşi să vedeţi autostrăzi impecabile, construite de chinezi la peste 4000 m altitudine. În Shigatse vom arunca o privire asupra unuia dintre cele mai mari lacuri, Yamdrok (621 kmp). După acest popas ne îndreptăm spre mănăstirea Palkhor, lăcaş de cult clădit în 1427. Este un templu budist tipic, cu o combinaţie de stupa şi templu, considerat ca reprezentant real al stilului mănăstirilor budiste construite între secolele 13 şi 15 în Tibet.


24 octombrie 2010

Plecăm spre Tingri, traseu de foc, cu 3 ore distanţă de mers până la base-camp Everest, la 5300 m altitudine. De aici vom începe urcarea : 5 ore de mers infernal pe un drum off-road la peste 5000 m, la bordul Land Cruiserelor. Ajunşi în oraşul-bază pentru aventurierii escaladărilor cu ţinta Everest, după ce ne vom caza, vom încerca să vizităm mănăstirea Tashilhunpo. Tingri adună câteva sute de suflete, se află la 50 de km de graniţa cu Nepalul şi e cunoscut ca locaţie cu o privelişte absolută asupra munţilor de jur-împrejur: Makalu, Lhotse şi Everest.


25 octombrie 2010

Turme de iaci, cârduri de copii care vin/pleacă de la şcoală, păstori şi un peisaj ireal. Coborâm prin pasul Nyalam, iar timp de 2 ore, trecem de la 5000 m la 2700, până în pasul Kodari. Cu Himalaya în faţă, “la vitta e bella”, iar Zhangmu ne aşteaptă cu braţele deschise.
26 octombrie 2010

Vom traversa graniţa nepaleză pe jos. Trecem peste un pod care susţine miile de traficanţi de frontieră, printr-o forfotă de nedescris, dar de fotografiat. Ape cristaline ce se prăvălesc de pe versanţi şi privelişti covârşitoare ne sunt alături în drumul nostru spre Dhulkiel. Suntem transferaţi spre Dwarika.
27 octombrie 2010

Vom pleca spre Kathmandu, unde suntem aşteptaţi să vizităm oraşul Bhadgaon, al treilea ca mărime din Kathmandu, odinioară capitala Nepalului. Vizităm templul Pashuaptinath închinat lui Shiva, zeu hindus, cât şi stupa Boudhanath. După prânz, mai avem de bifat un tur al oraşului Kathmandu şi al Templului Maimuţelor, Swayambhunath. Noaptea ne prinde adăpostiţi la hotelul Yak and Yeti, sub adăpostul celor 5 stele confortabile.

28 octombrie 2010

Astăzi zburăm peste munţii Himalaya spre Bhutan. La sosire vom fi aşteptaţi de ghidul nostru şi transferaţi către Thimphu. După masa de prânz vizităm memorialul regelui Chorten, surprinzând forfota şi rugile continue, însoţite de rularea celebrelor tambururi. Ne mai oprim la Tashichho Dzong, mănăstire budistă şi fortăreaţă nordică a oraşului. Această construcţie e centrul guvernului şi religiei, reprezentând tronul şi sediul monarhului Je Khenpo sau Chief Abbot. Seara vom face o plimbare în jurul oraşului Thimphu.29 octombrie 2010

Pornim spre obiectivele turistice ale văii Thimphu: Librăria Naţională, Institutul Zorig Chusum şi Muzeul Textilelor, o mărturie fascinantă a culturii materialelor Buthaneze şi a celor 13 arte şi meşteşuguri.
Apoi vom conduce spre pasul Dochu-La (3088 m). Spre seară ajungem în Punakha.

30 octombrie 2010

Vizităm Punakha Dzong, unul dintre centrele administrative ale Bhutanului (fiind 20 în total), fosta capitală şi sediul guvernului până în 1955. Distrus în timp de incendii şi cutremure, oraşul a fost reconstruit integral de noul rege. Plecăm spre Wangduephodrang unde vizităm piaţa locală. Districtul Wangduephodrang este renumit pentru produsele sale din bambus, ardezie şi sculpturi în piatră. După prânz plecăm spre Paro, în drum oprindu-ne să vizităm Simtokha Dzong.

31 octombrie 2010

O luăm agale, la pas, într-o plimbare de 5 ore! Poteca ne duce spre mănăstirea Taktsang, una dintre cele mai cunoscute mănăstiri Bhutaneze, construită pe un pisc la 900 m înălţime. Se spune că Guru Ripnoche a sosit aici pentru meditaţie, călare pe un tigru, de unde denumirea locului “Tiger’s Nest”. Locaţia a fost recunoscută ca fiind cel mai sacru loc după vizita oferită de Shabdrung Ngawang Namgyal (unificatorul Bhutanului) în 1646. De atunci fiecare bhutanez e aşteptat măcar odată în viaţă să viziteze mănăstirea. Spre după-amiază ne îndreptăm spre Ta Dzong, unde intrăm în Muzeul Naţional.

1 noiembrie 2010.

Îmbarcarea spre ţară.

Acest site foloseste cookie-uri functionale și cookie-uri ale unor terțe părți pentru a îmbunătăți experiența ta pe acest site și a înțelege modul în care utilizatorii interacționează cu conținutul nostru. Continuând să navighezi pe acest site îți oferi acordul pentru utilizarea acestor cookies. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk