voiaje-personalizate-thumb-wide
Voiaje Personalizate

„Muzica este timp sonor”, spunea Emil Cioran. Ce poate fi mai vienez decât un concert pentru muzică de cameră scris de ...

read more

arta-a-cultura-thumb-wide
Artă & Cultură

Poţi merge către un loc pentru că vrei să-l „bifezi”, să te lauzi pentru deschiderea de orizont pe care, teoretic...

read more

destinatii-unice-thumb-wide
Destinaţii Unice

Dacă te-ai pierdut de însuţi, dacă ceea ce faci e mai departe de dorinţele tale intime ca niciodată... dacă oraşul...

read more

plecari-garantate-thumb-wide
Plecări Garantate

Dacă te-ai pierdut de însuţi, dacă ceea ce faci e mai departe de dorinţele tale intime ca niciodată... dacă oraşul...

read more

Descriere

Exorcism tibetan în Mustang

Cu Camelia Manea – alpinist şi conferenţiar universitar

 

În ziua a-III-a suntem în Mustangul de Sus, o zonă cu acces restricţionat. Aici nu te poţi baza decât pe picioarele tale; sau pe ale iacilor. Mustangul a rămas interzis străinilor până în 1992, dar şi azi e o regiune strict controlată, unde doar 1000 de straini pe an au privilegiul să intre. Micul regat feudal de numai 1950 kmp e condus de un raja, un şef religios considerat semi-divin de cei aproximativ 8.000 de locuitori.

Am ajuns la timp pentru a prinde ritualul festiv de exorcizare a demonilor (Tiji).

Cocoţat pe un platou bătut de vânturi la 3780 m în Himalaya nepaleză, Mustangul e ultima enclavă de cultură tibetană autentică. Religia de stat e budismul tantric al sectei Sakya-pa (asemănător budismului lui Dalai Lama). Viaţa în Mustang, neatinsă de civilizaţia modernă, curge de sute de ani în acelaşi pas molcom al iacilor. Aici încă se practică poliandria (femeile pot avea mai mulţi soţi) iar micul regat plăteşte tribut anual autorităţilor nepaleze, conform unui tratat vechi de peste doua secole: 886 rupii nepaleze (cam120$) şi un cal.

Festivalul Tiji din Lo Manthang, capitala fortificată din 1420, are loc în fiecare primăvară de 600 de ani încoace şi reînvie mitul Tiji: zeul Dorje Jon se luptă cu tatăl său demon pentru a salva regatul de la distrugere.

Ce zici, vii cu mine?


Perioadă tur 29 aprilie - 13 mai 2016

Preţ:3400 euro / pers.
* zborul international nu este inclus
* grup minim 6 persoane

Itinerariu

 

30 aprilie 2016: Sosire la Kathmandu.

Zi de acomodare. Ne cazăm la Himalayan Shangri La, Dhulikhel.

01 mai 2016: Deplasare cu maşina la aeroportul din Kathmandu pentru zborul către Pokhara.

Ne cazam la Fishtail Lodge in Pockhara su dupa un scurt repaus  facem un tur de oraş si vedem Cascada Devi, Peştera Mahendra dupa care  urmeaza o plimbare cu vaporaşul pe Lacul Phewa (1 oră). Shopping în bazarul de pe malul lacului.

02 mai 2016: Zbor cu avionul de la Pokhara la Jomsom (2900 m altitudine). Traseu de trekking până la Kagbeni.

De la Pokhara, la ora 7.00 a.m., zburăm 20 de minute cu avionul la Jomsom. De sus avem o privelişte deosebită deasupra văii Kaligandaki: în stânga poate fi admirat Vârful Dhaulagiri, iar în dreapta legendarele creste ale Annapurnei.

Jomsom are doar o platformă de aterizare, unde nu pot opera decât avioane de 16 locuri.

Din Jomsom începe traseul propriu-zis de trekking, care urmează firul apei către nord, pe malul râului Kali Gandaki. Ruta urmează molcom drumul de pe partea dreaptă a râului. După un popas la Eklebhatti pentru masa de prânz, călătoria continuă pe jos până la Kagbeni, care reprezintă un important punct de joncţiune pentru aşezările dimprejur.

03 mai 2016: Traseu de trekking până la Chaile (3150m).

Tot de-a lungul râului, ruta se îndreaptă către nord, conducând la Chuksang – un sat înfloritor, situat puţin mai la est de râul Kali Gandaki. Traseul continuă spre nord, apoi se lasă usor către nord-vest, traversând râul şi continuând ruta până la Chaile.

04 mai 2016: Trekking până la Syangboche (3800 m altitudine).
De la Chaile traseul urmează potecă abruptă săpată în stâncă până la cătunul Sammar. Pauză pentru o odihnă bine-meritată, apoi traseu de trekking pe rută ascendentă până la 3800 m, pe o creastă înaltă, de unde se coboară, apoi se urcă din nou până la o trecătoare. Coborâm uşor până la Syangboche – loc de popas pentru negustori si călători. De aici, poate fi abordată o rută alternativă către Peştera Rongbyung Chorten (unde se roagă şi meditează lama locali). Aici segăsesc numeroase sculpturi ale zeităţilor din panteonul budist.

05 mai 2016: Trekking până la Tsarang (3500m).

Azi coborâm la Ghilling. Drumul se lărgeşte pe măsură ce ne apropiem de satul Ghilling, aflat la aproximativ o oră de mers pe jos pornind din ruta principală spre nord-est. Drumul, din ce în ce mai larg pe măsură ce se apropie de Trecătoarea Nyi La (3950 m), urmează apoi o traiectorie descendentă până la Ghami (3440 m). Aici se află un centru de asistenţă medicală, un birou destinat activităţilor agricole şi un post local de poliţie. Trecem râul pe un pod mic şi continuăm călătoria printr-o porţiune spectaculoasă prelungită în stâncă – Mani Stone, lungă de aproximativ 244 m. Poteca urcă uşor pe creastă, apoi coboară într-un sat frumos. După silueta singuratică a unei mănăstiri în nuanţe de maron ne dăm seama că ne-am apropiat de Tsarang.

Vizită la Mănăstirea Tsarang. Pe pereţii şi stâlpii de susţinere ai mănăstirii – picturi thanka, o frescă a celor 1000 de Buddha, precum si un text budist pe stâlpul din colţ.

06 mai 2016: Trekking până la Lo-Mangthang (3730 m)

Traseu uşor descendent spre pârâul situat ceva mai jos de Tsarang, apoi ascensiune pe un drum abrupt care se lărgeşte şi se netezeşte pe măsură ce ne apropiem de Lo Manthang. După un traseu de aproximativ 4 ore prin căldura toridă, ne oprim să vizităm peşterile săpate în pereţii abrupţi de stâncă.

Vom admira simbolul de la Lo Manthang – o fortăreaţă roşie, masivă, cu structură bine delimitată – Mănăstirea Namgyal, situată pe direcţia nord-vest pe traseul ascendent ce încheie ruta finală către ceea ce fusese cândva oraşul interzis.

07 mai 2016: Lo-Mangthang (3730 m)

În interiorul cetăţii sunt 3 mănăstiri pline de picturi thanka şi statui ale lui Buddha şi numeroaselor zeităţi budiste. Gompas sunt în forma lor veche, originală. Preoţii budişti îşi ţin ritualurile în cea de-a treia dintre mănăstiri, celebra Thugchen-gompa. Printre localnicii din Lo Manthang stăruie credinţa că această mănăstire a luat naştere datorită energiei tantrice pe care zeii din mitologia hindusă au emanat-o. În interiorul mănăstirii, există o încăpere special destinată depozitării măştilor şi costumelor folosite în cadrul dansurilor ritualice ale preoţilor budişti care au loc cu prilejul fiecărui Festival Tiji.

08 mai 2016: Trekking până la Ghami

Traseul de la Lo-Manthang la Ghami (3490 m) durează aproximativ şase ore. Ne continuăm călătoria la mare altitudine chiar la limita de trecere de la zona păşunilor alpine către cea a stâncilor erodate din zona Dhakmar. De aici mai avem de urcat o creastă şi apoi coborâm către Ghami.

09 mai 2016: Trekking până la Chosang pe un traseu uşor descendent

10 mai 2016: Trekking până la Jomson

Azi vom putea vizita satele Thini sau Marpha

11 mai  2016: Zbor de la Jomsom la Kathmandu.Cazare la Hotel Dwarika in Kathmandu si timp liber la dispozitie. Cina o vom servi intr-un restaurant local cu specific nepalez unde ne vom bucura si de un program cultural.

12 mai 2016: Dimineaţa – tur de oraş în Kathmandu, timp liber la dispozitie iar seara ne indreptam catre aeroportul international Kathmandu pentru zborul spre casa.

Grup Lider

tour leader2

Camelia Manea

- conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei (Universitatea din Piteşti)

- membru al Clubului Alpin Român

- redactor la „Romania pitorească”, redator colaborator la „Terra Magazin

 

Activitate :

 • Trasee de trekking, în condiţii de vară şi iarnă (masivele Făgăraş, Bucegi, Paring, Piatra Craiului, Ceahlău, Munţii Trascăului);

- Alpinism şi escaladă:

- România (Costila, Peştera Muierii, Postăvarul, Lotrişor, Buila, Valea Sohodolului, Cheile Turzii, Ampoiţa, Herculane, Cheile Nerei, Cheile Bicazului);

- Europa (Alpi - Franţa, Meteora - Grecia, Dolomiti, Arco – Italia, Rovinj – Croatţa, Veliko Tirnovo, Vratsa - Bulgaria)

 

Performanţe la nivel de club alpin:

 • mai 2007 Vf. Mytikas – 2917m (Masivul Olimp, Grecia), cel mai înalt vârf din Grecia;

 • august 2007 Vf. Mont Blanc – 4807m (Franta), cel mai înalt vârf din Europa vestică;

 • ianuarie 2008 Vf. Bonete – 5010 m (Argentina)

- 23 ianuarie 2008 Vf. Aconcagua, creasta sudică, 6962 m (Argentina), cel mai înalt vârf din cele 2 Americi, considerat al doilea vârf, după Everest, din cele 7 cele mai iînalte piscuri muntoase de pe fiecare continent;

- 2 februarie 2008 Vf. Ojos del Salado – 6893 m (Chile), cel mai înalt vulcan activ din lume;

- 29 iulie 2008 Vf. Elbrus – 5642 m (Rusia), cel mai înalt virf din Europa, al cincilea vârf dintre cele 7 piscuri muntoase considerate cele mai înalte virfuri de pe fiecare continent;

- 6 iunie 2009 Vf. Musala – 2925,4 m (cel mai înalt vârf din Bulgaria)

- 30 iunie 2009 Vf. Grossglockner – 3798 m (cel mai înalt vârf din Austria)

- 26 iulie 2009 - vf. Donguzorun-Cheget-Karabashi, Rusia, 3769 m, traseu alpin

- 28 iulie 2009 – vf. Kurmutau, Rusia, 4045 m, traseu alpin

- 4 august 2009 – vf. Elbrus, cel mai inalt virf din Europa, 5642 m, ruta vestică, Zapadnaia, stil alpin, premieră feminină românească

 

Distincţii:

 • insigna „Alpinist Rusij”, conferită de Federaţia Rusa de Alpinism pentru realizarea traseului Elbrus - vest (Zapadnaia), în stil alpin

Cazare şi Servicii

Hoteluri

Dhulikhel: Hotel Himalayan Shangri La 5*

Pokhara: Hotel Fishtail Lodge 3*

Trekk: Cabana sau tea house

Kathmandu: Dwarika 5*

 

Mese

12 mic dejunuri, 9 prânzuri, 12 cine

 

Vizite

 

*Pokhara - Cascada Devi, Peştera Mahendra, plimbare cu vaporaşul pe Lacul Phewa

*Trekk-Chaile/Chele, Syangboche, Peştera Rongbyung Chorten, Tsarang, Ghilling, Ghami, Mani Stone, Mănăstirea Tsarang, Lo-Mangthang, Mănăstirea Namgyal.

*Kathmandu

* Permisul special pentru treking este inclus


Transport

01 mai: Kathmandu-Pokhara

02 mai: Pokhara-Jomson

11 mai: Jomson-Kathmandu

Sfaturi Utile

Nepalul este una dintre cele mai bogate tări în ceea ce priveşte bio-diversitatea , datorită pozitiei sale geografice unice , a variaţiilor de altitudine şi a celor climatice.

Incursiunea prin Mustang ne introduce în civilizaţia rupestră antică şi în obiceiurile comunităţilor rurale care par deprinse de lume, izolate într-un loc interzis unde civilizaţia modernă nu are permisiunea să patrundă.


Vremea şi clima în Nepal

Vremea din Nepal este în general predictibilă şi plăcută. Din Martie până în Mai este sezonul de primăvară. Sezonul ploios începe în Iunie şi ţine până în Septembrie. Primăvara şi toamna sunt cele mai plăcute sezoane. În primăverile târzii şi în vară temperaturile din regiunile deluroase ating 28 grade Celsius iar în rest putând atinge chiar 40 grade.

Valea Kathmandu la o altitudine de 1.310 m prezintă un climat blând , cu temperaturi între 19-27 grade Celsius în vară.


Mancare şi băutură

Apa este bine să fie privită ca putând fi contaminată. Este preferabil ca ea să fie fiartă sau sterilizată .Laptele este nepasteurizat şi prin urmare necesită fierbere. Se recomandă laptele praf şi cel la conservă. A se evita produsele lactate fabricate cel mai probabil din lapte nefiert. Se recomandă consumarea cărnii şi peştelui doar foarte bine gătite. Legumele trebuie să fie gătite şi fructele decojite.

Pregătiri

Nu este necesar să fii un alpinist cu o condiţie fizică nepaipomenită pentru a te putea bucura de traseu. Te califici dacă ai o condiţie fizică rezonabilă, ai simţul aventurii şi nu te temi de mersul pe jos.

Zilnic veti merge pe jos 5-8 ore , întrerupte de o pauză de masă. Călătoreşti pentru a te bucura de peisajele ce se ivesc pe parcursul drumului şi nu pentru a ajunge în grabă undeva. Principala precauţie în timpul traseului este de a nu câştiga altitudine foarte rapid, corpul având nevoie de ceva timp pentru a se aclimatiza. In mica noastra incursiune vom atinge altitudinea maximă de 3950 m şi vom parcurge circa 200 km.

Cazarea în cabane

Varianta cabanei este cea uşoară, pentru a străbate acest ţinut. Traseele urmează cele mai populare culoare şi dacă doriţi vă vor ţine departe de Coca Cola şi de viciile lumii moderne…

Veţi descoperi de-a lungul drumului mâncare vestică nepalizată şi duşuri încălzite cu ajutorul energiei solare. Deşi engleza stricată este o regulă pe parcursul drumului , cu siguranţă vă veţi îmbunătăţi experienţa dacă veţi avea la îndemână o carte cu expresii nepaleze.

Echipament şi cele necesare călătoriei

Pentru drum trebuie să aveţi doar echipamentul personal. Deşi am văzut bagajişti care se descurcau fiind încălţaţi doar în sandale , vă recomandăm urmatoarea listă:

Cerinţe minimale

 • Ghete uşoare pentru mers. Purtaţi-le înainte de a pleca la drum pentru a evita bătăturile.
 • O pereche de pantaloni uşori/grei necesari pentru altitudinile mari cât şi pentru seara.
 • Pantaloni scurţi şi fuste largi
 • 2-4 tricouri de bumbac
 • o bluză uşoară cu mânecă lungă , potrivită în special pentru a evita arsurile solare
 • o pălărie de soare cu borurile largi care să acopere faţa şi gâtul.
 • 2 perechi de şosete subţiri şi 2 perechi de şosete groase de lână
 • lenjerie intimă
 • costum de baie
 • sticlă de apa
 • ochelari de soare şi curea
 • Obiecte de toaletă şi prosoape multe şi mici. Hârtia igienică poate fi procurată din Kathmandu.
 • Lanterna cu baterii de schimb
 • Medicamente personale , bandaje şi pensetă.
 • Briceag şi trusă de cusut
 • Foarte multe loţiuni pentru protecţie solară intensă şi hidratare asemănătoare celor necesare pentru iarnă atunci când este soare.

Câteva mici sugestii

 • Aparat foto -video
 • O pereche de şlapi sau sandale de purtat în camping sau în corturile de baie.
 • O pelerină de ploaie cu glugă sau un poncho impermeabil.
 • Un trenning pentru purtat în capming şi cabană.
 • Un rucsac pentru a căra cele necesare pe timpul trekingului
 • un rucsac mai mic pentru lucrurile personale: aparat foto, prosop, carte , săpun, etc.
 • şireturi de rezervă
 • 2-4 pungi mari de plastic pentru a separa hainele curate de cele murdare. 6-10 pungi de plastic mai mici pentru gunoi.
 • Portofel sau borsetă cu buzunar separat pentru mărunţiş.
 • Becuri de rezervă pentru lanterne, lumânări şi brichetă pentru a arde hârtia igienică.
 • O umbrelă este un baston de mers foarte bun, te protejează atat de ploaie cât şi de soare.
 • Materiale de citit, de ascultat muzică, etc.
 • bandă adezivă, superglue şi o oglindă mica pot fi la indemână.
 • Lacăte pentru a asigura bagajele şi uşa cabanei.
 • Termos

Elemente inutile

 • Mobil, pager, lap-top, PDA, etc
 • Radio,tv,reviste,ziare

Condiţie fizică

Este sugerat ca inainte de a te avânta la drum să ai totuşi o condiţie fizică bună. Te poţi antrena practicând ciclismul, înnotul, joggingul, tennisul, etc.

Răul de altitudine

Răul de altitudine este o parte foarte importantă de cunoscut atunci când porneşti la drum în Nepal. Acesta survine atunci când se ating foarte repede altitudini mai mari de 3000 m. Insă, ghizii se vor asigura că ne vom aclimatiza bine înainte de orice astfel de ascensiune. Oricine , indiferent de condiţia fizică poate resimţi aceste efecte.

Coborâţi imediat la altitudine mai mică în caz de dureri de cap, ameţeală şi greţuri. Este recomandat ca în zonele rurale să transportaţi o trusă mediacală.

Îngrijire medicală

Cel mai recomandat spital pentru îngrijirile medicale ale turiştilor este Spitalul Patan din Lagankhel. Alte spitale includ Spitalul Regional de Vest ,Spitalul Manipal din Pokhara şi Spitalul Misiunii din Tansen. Farmaciile din Kathmandu oferă o largă gamă de medicamente vestice la preţuri mici. În Kathmandu puteţi obţine anumite vaccinări gratuite la Clinica De Boli Infecţioase. Asigurarea medicală integrală este obligatorie.

Broşură

Broşuri:

coperta
Descarcă broşura pdficon_large

Lectură recomandată:Acest site foloseste cookie-uri functionale și cookie-uri ale unor terțe părți pentru a îmbunătăți experiența ta pe acest site și a înțelege modul în care utilizatorii interacționează cu conținutul nostru. Continuând să navighezi pe acest site îți oferi acordul pentru utilizarea acestor cookies. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk